Sonda Kreativni centar ugostio je devedesetero mladih iz četiriju škola – Vižinade, Višnjana, Kaštelira i Poreča, gdje su polaznici viših razreda osnovne škole aktivno sudjelovali u edukativnim radionicama pod nazivom “Kada riječi počnu peći by Parole O_Stili“. 

Naglašavajući važnost edukacije mladih u današnjem digitalnom okruženju, cilj ovog programa bio je poboljšati način na koji se mladi izražavaju i komuniciraju te ih podučiti o prepoznavanju i prevenciji negativnih situacija, kako u stvarnom, tako i u virtualnom svijetu.

Radionice je vodila Mirjana Aleksić, voditeljica iskustvenih radionica i ovlaštena edukatorica te ambasadorica udruge Parole O_stili iz Italije, a s njom je surađivao Alen Delić, stručnjak za informacijsku sigurnost i zamjenik predsjednika Hrvatske udruge menadžera sigurnosti. Kroz priče, video materijale i interaktivne zadatke, zajedno su prenijeli mladima ključne aspekte verbalnog nasilja na internetu, ali i kako se od istog zaštititi.

Edukacije se provode po nadaleko priznatom programu udruge Parole O_stili iz Italije, a temelje se na Manifestu nenasilne komunikacije koji promiče deset praktičnih principa za suzbijanje upotrebe negativnog jezika te potiče poštovanje, vrijednosti i zajedničku odgovornost u stvaranju sigurnog prostora na internetu. U okviru projekta prve potpisnice manifesta u Hrvatskoj postale su Sonda, Zajednica Talijana Vižinada, ali i Općina Vižinada pokazujući tako da u svom svakodnevnom radu i djelovanju podržavaju te promiču njegova načela.

S lijeva na desno: Silvija Kovačić, izvršna direktorica Udruge Sonda; Neda Šainčić Pilato, predsjednica Zajednice Talijana i Općinskog vijeća Vižinade; Mirjana Aleksić, voditeljica iskustvenih radionica i ovlaštena edukatorica te ambasadorica udruge Parole O_Stili iz Italije Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada

Projekt je naišao na sjajne reakcije polaznika i profesora, ali također pokazao potrebu za organizacijom te uspostavljanjem više ovakvih inicijativa u budućnosti na kojima će Sonda nastaviti raditi s ciljem oblikovanja budućih digitalnih građana koji će biti savjesni, odgovorni i suosjećajni sudionici stvarnog i virtualnog svijeta.

Ovaj projekt ostvaren je uz podršku Studija Sonda te financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva – Fondazione per la promozione del partenariato e dello sviluppo della societa civile iz sredstava Fonda gradova i općina u okviru natječaja “Mali projekti za bolje sutra”.