U suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom – HDD, Sonda organizira prvu seriju radionica o dizajnu za vrtićku djecu u Vižinadi.

U prostorima Studija Sonda radionicu na temu „Dizajn ambalaže“ vodit će Jelena Fiškuš i Sean Poropat, kreativni direktori i osnivači Studija Sonda, nezavisnog studija za dizajn i komunikaciju koji je do danas dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Iako posao dizajnera nije uvijek lagan zadatak, ova radionica pokazat će kako isti ponekad može biti prava dječja igra.

U ulozi malih dizajnera, na način prikladan njihovom uzrastu, tijekom dva susreta djeca će se upoznati s elementima dizajna, a uz malo volje, kreativnosti i mašte koja im zasigurno ne nedostaje osmisliti i oslikati vlastitu ambalažu za omiljenu slasticu – sladoled.
Umjesto da polaze od problema, u toj kreativnoj igri čija je okosnica razvoj ideja, djeca uče pronaći rješenje polazeći od okvirnog cilja što im omogućuje širi pogled i pristup većem spektru ideja.

Za sudjelovanje na radionici, uz dobru volju, djeci trebaju još samo stol i stolica. Stoga se s kreativnim i praktičnim pristupom rješavanju izazova na radionici susreću odmah pri samom početku, sastavljanjem dizajnerskih stolaca.

Na radionici koja će se održati tijekom dva susreta; u srijedu 27. i petak 29. travnja 2022., s početkom u 10:30 sati sudjelovat će grupa od desetero djece iz Dječjeg vrtića Vižinada. Radionice su besplatne, a odvijaju se uz prisutnost pedagoga u trajanju od sat i pol.

A kako dječja igra izgleda kada se pretoči u prava mala dizajnerska djela svi zainteresirani imat će prilike vidjeti na popratnoj izložbi realiziranih dječjih radova koja će se održati u četvrtak 5. svibnja, s početkom u 16 sati.

O programu:
S ciljem poticanja umjetničkog izražavanja, kreativnog i konceptualnog promišljanja te razvijanja sposobnosti opažanja, u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom – HDD koji je ovu edukativnu inicijativu pokrenuo 2009. godine u Zagrebu, Sonda provodi program radionica u kojima se djeca kroz kreativni proces i praktičnu realizaciju rješenja upoznaju s osnovama dizajna, važnosti dizajna u cjelini te njegovim utjecajem na svakodnevni život. Koncept radionica obuhvaća korištenje specifičnih tipova zadataka i tema, a zamišljene su kao nadogradnja na kurikulumom propisani program aktivnosti za djecu vrtićke dobi. Aktivnosti u okviru Dizajnerske početnice u izvedbi Udruge Sonda potpomognute su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.